EMDR therapie en behandeling bij kinderen

EMDR therapie en behandeling bij kinderen

Wanneer je iets heel heftigs meemaakt waarbij je hevige emoties zoals doodsangst of zware dreiging ondervindt, dan hebben je hersenen vaak moeite om de gebeurtenis te verwerken omdat je geest dat in veel gevallen niet aankan of toestaat. In een later stadium kun je merken dat de herinnering aan die gebeurtenis steeds maar blijft terugkomen en je telkens weer dezelfde gevoelens ervaart als op het moment in het verleden toen jou iets naars overkwam. Soms zijn het dromen en herbelevingen, soms bekruipt je ineens een sterk gevoel van angst. Je kunt dan badend in het zweet wakker worden of hevige hartkloppingen krijgen of bang worden in bepaalde situaties die jou aan dat moment in het verleden doen denken. Dat wordt post traumatische stress genoemd, spanning die soms lange tijd na de angstige beleving opnieuw kan ontstaan. EMDR is een behandelvorm die zeer geschikt is voor de verwerking van een traumatische ervaring. Het is een kortdurende therapie die de angst of de emotionele lading van een trauma in een paar sessies kan verminderen of geheel doen verdwijnen. Ook kan EMDR gebruikt worden bij specifieke angsten en fobieën.

Wat is EMDR?

EMDR is de afkorting van ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Tijdens de EMDR behandeling worden je beide hersenhelften gestimuleerd door middel van oogbewegingen van links naar rechts of door een koptelefoon waarin je om en om in elk oor klikjes hoort. Dit zorgt ervoor dat je hersenen het trauma of de angst beter kunnen verwerken. Wanneer je de angst of gevoelens die bij het trauma horen in jezelf oproept en tegelijkertijd je hersenen worden gestimuleerd, zullen deze gevoelens steeds meer afzwakken en naar de achtergrond verdwijnen. Dit is een bewezen therapie voortkomend uit de cognitieve gedragstherapie.

Wanneer EMDR?

EMDR is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Het is zeer geschikt voor de behandeling van een enkelvoudig trauma, zoals bijvoorbeeld een ongeluk of een overval. Maar het kan ook gebruikt worden om een serie traumatische gebeurtenissen te verwerken, zoals huiselijk geweld, misbruik of pesten. Wanneer je last hebt van een fobie, bijvoorbeeld angst voor spinnen of angst voor honden, kan EMDR ook gebruikt worden. Het werkt dan het best wanneer er aan de angst een ervaring vooraf is gegaan die zeer angstig of traumatisch is geweest. In sommige gevallen wordt EMDR gebruikt om gestagneerde rouw weer op gang te brengen en hiermee blokkades op te heffen.

Wanneer het nuttig is deze behandelvorm te gebruiken kan deze therapievorm je helpen van je angsten af te komen of je trauma te verwerken.

EMDR behandeling of therapie volgen?

Wil je weten of deze behandelmethode bij jouw situatie past, dan kun je een gesprek bij mij aanvragen. Ik zal je dan uitleg over EMDR geven en zullen samen met jou bekijken of deze manier van behandelen jou van je klachten af kan helpen. Dat zal namelijk niet altijd het geval zijn, want EMDR is geen wondermiddel voor alle problemen. Als er andere methodes zijn die beter aansluiten bij jouw situatie en hulpvraag, dan zullen wij daar duidelijke uitleg over geven. Meer weten over onze EMDR therapie of behandeling? Meld je dan aan!

 

Download hier de folder: Folder emdr 2019